Informatie

Historie zwemvereniging ‘De Punderman’

In het voorjaar van 1964 werd in Someren zwembad De Diepsteeckel geopend.
De heer Engel Tuin, zelf een fervent zwemmer, begon tussen al deze zwemmers te lobbyen voor het oprichten van een zwemvereniging. Op 28 augustus 1964 werd Zwemvereniging en Reddingsbrigade “De Punderman” opgericht. De vereniging telde toen al 199 leden, waarvan er 71 stemgerechtigden boven de 16 jaar waren. De heren Jan Lommen, Pieter Velings, W. Tuin, Janssen, Vestjens, Van Dijk en Scheepers werden gekozen als eerste bestuur.
Vanuit de KNZB en de KNBRD werden allerlei cursussen gegeven en instructieavonden georganiseerd om de zwemvereniging de fijne kneepjes van het lesgeven bij te brengen.

In zwembad ‘De Diepsteeckel’ werd elke avond een half uur gezwommen van Pasen tot aan de Somerense kermis. Weer of geen weer. In de winter week men uit naar het overdekte zwembad in Helmond. Er waren toen al zeer gemotiveerde mensen die elke avond weer aan het bad stonden en kinderen en volwassenen werd het zwemmen geleerd, van diploma’s A, B, C, D, E en F en ook de diploma’s voor het reddend zwemmen konden worden gehaald.

Er werden wedstrijden gezwommen en georganiseerd en ook het waterpolo kwam al heel snel van de grond. Namen uit de begintijd zijn toch wel de familie Tuin, die probeerden iedereen te leren zwemmen. De heer Lamers en Adriaan Bosch die de wedstrijdploeg onder hun hoede hadden en Barend Nagel, die samen met zijn vrouw Truus, het waterpolo organiseerde en waarbij Barend trouw het Punderman doel bewaakte.

In de begin jaren van de vereniging organiseerde ‘De Punderman’ in Strandbad Oostappen zelf lange baan wedstrijden, 800 meter en 2 kilometer wedstrijden. Namen van die tijd uit de Nederlandse competitie als Hansje Bunschoten en Enith Brigitta hebben deze evenementen bezocht. Er is een hele tijd een klein clubje binnen ‘De Punderman’ geweest die aan die lange baan wedstrijden heeft meegedaan en als je in het clubrecord(schrift) kijkt, zul je die afstanden dan ook nog wel tegen komen met een jaartal van voor 1980 tegenkomen. Sinds 2008 is er weer een zwemmer die uitkomt op de lange afstanden. Zelfs de 10 kilometer heeft hij al geslecht en natuurlijk heeft hij daar een clubrecord neergezet.

In 1973 werd Zwembad ‘De Schop’ in Asten opgeleverd en kon in de zomerdag buiten worden gezwommen en in de winterdag werd er 2 keer in de week binnen gezwommen. Er was een zeer grote wedstrijdgroep, want er werd met een grote bus gehuurd om naar zwemwedstrijden te gaan. Vanaf dat jaar hebben we ook jaarlijks de clubkampioenschappen, gehouden, die nu nog steeds elk jaar in december plaats vinden. (Bij wijze van uitzondering is in het jaar 2009 geen clubkampioenschappen gehouden omdat zwembad De Schop werd gerenoveerd.) De wedstrijd zwemmers waren van een hoog niveau, want er waren er diverse die met de Brabantse Kampioenschappen hebben meegedaan.

Het waterpolo werd door de leden met paplepel ingegeven. Wanneer de training om half 8 ’s avonds begon, waren de meeste van de groep al om 7 uur met hun badkaart in het zwembad aanwezig. Dan werd er eerder een spelletje rugby dan waterpolo gespeeld. Had je de bal vast, dan werd je onderwater gehouden tot je de bal losliet, want zo waren de regels. Ook de jongere kinderen die mee wilden doen, werden daarbij niet ontzien. Door de jaren heen hadden we zeer goede teams, die op hoog niveau mee konden draaien. Naar diverse toernooien is er afgereisd en vaak hoor je nog anekdotes over een of ander toernooi. Een bijzonder toernooi was toch wel Sneek, waar we met een grote bus en 4 teams op vrijdag avond afreisde en op zondagavond terug kwamen. Op de georganiseerde feestavond had De Punderman wel laten weten dat we uit het zuiden kwamen en hoe je carnaval moest vieren.

Het diploma zwemmen werd gewijzigd en weer gewijzigd en weer gewijzigd. En nu anno 2014 wil de KNZB het diplomazwemmen weer wijzigen. Gelukkig beschikt ‘De Punderman’ inmiddels over een groot gediplomeerd kader, van zwemonderwijzers, zwemleiders A en B, zwemtrainers, waterpolotrainers en assistent trainers.
Hadden we door de jaren heen een tiental trainers, die alle groepen van instructies voorzagen, nu hebben we een breed kader dat alle groepen dubbel kan bezetten.
In 50 jaar tijd is een mooi breed kader opgebouwd, waar ‘De Punderman’ trots op is.

De jeugd heeft de toekomst in de vereniging en dat blijkt ook nu weer, dat diverse jeugdigen, zich echt voor activiteiten binnen de vereniging interesseren. Een toekomst is voor zwemvereniging ‘De Punderman’ dan ook zeker weggelegd.

In 1991 was er vraag om het zwemmen voor de triatlon onder te brengen binnen de vereniging. Deze groep was en is zeer fanatiek en al snel deden zij met diverse wedstrijden mee, zodat er werd besloten om de statuten van de vereniging te wijzigen en ook de triatlonsport te promoten. Met de Nederlandse kampioenschappen zijn er altijd wel Pundermannen van de partij geweest, alsmede bij de diverse kwart-triatlons. Het driespan achter de triatlonners heeft kledingsponsoren weten te trekken zodat alle Pundermannen en Pundermanvrouwen en in eenzelfde outfit aan de start verschijnen.

Nu is zwembad De Schop de locatie waar getraind en gezwommen wordt. Zwembad ‘De Wissen’ in Helmond is onze thuisbasis voor de waterpolowedstrijden, terwijl in de zomerperiode nog gebruik gemaakt wordt van ‘De Diepsteeckel’ voor enkele avonduren.

In 2009 is zwembad De schop gerenoveerd. We zijn toen moet onze groepen uitgeweken voor de wedstrijdzwemmers en triatlonners in zwembad Meerenveld in Nederweert. Voor de overige zwemmers zijn we uitgeweken naar zwembad Prinsenmeer in Ommel. Het was voor ons nogal behelpen, maar we hebben het door goede samenwerking toch het hele seizoen volgemaakt en op 1 maart 2010, precies volgens schema zijn we weer gaan zwemmen in zwembad De Schop.

Helaas heeft De Punderman ook een paar zwarte bladen in hun analen. In 1987 overleed Pieter Velings, voorzitter en ere-lid, aan de badrand in Someren aan een hartaanval. Pieter, een man van het eerste uur en vele bestuursfuncties vervullend, liet ons ontreddert achter. Gelukkig wisten we met doorzettingsvermogen en dankzij Rudy van Rie een rechte koers te blijven varen.
Ook in de jaren 90 van de vorige eeuw moesten we ten gevolge van een noodlottig ongeval afscheid nemen van Miep van den Heuvel. Miep, begin 20 en een zeer verdienstelijk waterpoloster was er plotseling niet meer en het damesteam van die tijd had het daar erg zwaar mee.
En toen was daar die zwarte dag voor de vereniging. Patrick Berkers onze waterpolo trainer, waterpolo coach en waterpoloër in hart en nieren. Iemand op wie elk onderdeel van onze vereniging een beroep kon doen. Al 30 jaar lid van onze vereniging overleed in de leeftijd van 39 jaar. De waterpoloërs, trainers en bestuur waren zeer aangedaan. We hebben hem in een bijeenkomst op het zwembad herdacht. In het opgeknapte zwembad De Schop waar hij nog maar 2 keer was komen trainen. In de jaarvergadering dat jaar, kwam ons ere-lid Rudy van Rie de vereniging een hart onder de riem steken om het warme afscheid van een groot sportman.