Historie

In 1964 opende zwembad De Diepsteeckel haar poorten en er werd door vele mensen gebruik gemaakt van het zwembad. Zo ook door de heer Engel Tuin, politie agent van beroep en in zijn jonge jaren al zeer actief als zwemmer. Engel Tuin begon onder de actieve zwemmers van het zwembad mensen bij elkaar te brengen om een zwemvereniging op te richten. Op 28 augustus 1964 werd de zwemclub opgericht in zaal J.Velings en had toen al 199 leden, waarvan 71 stemgerechtigden boven de 16 jaar. Er werden toen onder het toezicht van de KNZB en de KNBRD statuten en een huishoudelijk reglement opgesteld en volgens de statuten werd er een voorzitter en 6 leden gekozen. De eerste voorzitter was Jan Lommen met als mede bestuursleden Pieter Velings, W. Tuin, A.Jansen, Vestjes, van Dijk en Scheepers.De naam werd Zwemvereniging en Reddingsbrigade ‘De Punderman’.In de zomer werd er gezwommen in zwembad De Diepsteeckel in Someren in de winter wilde men gebruik maken van De Wissen in Helmond.In het buitenbad ‘De Diepsteeckel’, kon elke avond een half uur worden gezwommen van Pasen tot aan de Somerense kermis. Weer of geen weer, er waren toen al zeer gemotiveerde mensen die elke avond weer aan het bad stonden en kinderen en volwassenen werd het zwemmen geleerd, van diploma’s A, B, C, D, E en F. Heel anders dan nu.

Er werd een wedstrijdtrainer aangetrokken. En al gauw werd er in de competitie met andere verenigingen gezwommen. Gelukkig kwam in 1973 Zwembad ‘De Schop’ in Asten klaar en kon in de zomerdag buiten worden gezwommen en in de winterdag werd er 2 keer in de week binnen gezwommen. Er was een zeer grote wedstrijdgroep, want er werd een grote bus gehuurd om naar zwemwedstrijden te gaan. De wedstrijd zwemmers waren van een hoog niveau, want er waren er diverse die met de Brabantse Kampioenschappen hebben meegedaan.

Het waterpolo kwam ook al zeer snel op de rit, met een jongensteam, een meisjes team en een dames team en een heren team. Door de jaren heen hadden we zeer goede groepen, die op hoog niveau mee konden draaien. Naar diverse toernooien is er afgereisd en vaak hoor je nog anekdotes over een of ander toernooi.

In de begin jaren van de vereniging organiseerde ‘De Punderman’ in Strandbad Oostappen zelf lange baan wedstrijden, 800 meter en 2 kilometer wedstrijden. Namen van die tijd uit de Nederlandse competitie als Hansje Bunschoten en Enith Brigitta hebben deze evenementen bezocht. Er is een hele tijd een klein clubje binnen ‘De Punderman’ geweest die aan die lange baan wedstrijden heeft meegedaan en als je in het clubrecord(schrift) kijkt, zul je die afstanden ook nog wel tegen komen met een jaartal van voor 1980. Sinds 2008 is er weer een zwemmer die uitkomt op de lange afstanden. Zelfs de 10 kilometer heeft hij al geslecht en natuurlijk heeft hij daar een clubrecord neergezet.

Het diploma zwemmen werd gewijzigd en weer gewijzigd en weer gewijzigd. Gelukkig beschikt ‘De Punderman’ inmiddels over twee zwemonderwijzers en een zwemleider B, een wedstrijdtrainer, een waterpolotrainer, vijf zwemleiders A, twee assistent-trainers triatlon en vijf jongere die de cursus assistent trainer A volgen en een drietal jongere en oudere die overal klaar staan om mee toezicht te houden en die langzaam klaar worden gestoomd om zwemles te gaan geven. In ruim 50 jaar tijd is een mooi breed kader opgebouwd, waar ‘De Punderman’ trots op is. De jeugd heeft de toekomst in de vereniging en dat blijkt ook nu weer, dat diverse jeugdigen zich echt voor activiteiten binnen de vereniging interesseren. Een toekomst is voor zwemvereniging ‘De Punderman’ dan ook zeker weggelegd en ze ziet vol vertrouwen het 50 jarig jubileum tegemoet.

In 1991 was er vraag om het zwemmen voor de triatlon onder te brengen binnen de vereniging. Deze groep was en is zeer fanatiek en al snel deden zij met diverse wedstrijden mee, zodat er werd besloten om de statuten van de vereniging te wijzigen en ook de triatlonsport te promoten. Met de Nederlandse kampioenschappen zijn er altijd wel Pundermannen van de partij, alsmede bij de diverse kwart-triatlons. Het driespan achter de triatlonners heeft kledingsponsoren weten te trekken zodat alle Pundermannen en Pundermanvrouwen in eenzelfde outfit aan de start verschijnen. In 2012 is de kleur van rood/zwart naar blauw/zwart gegaan en het ziet er weer fantastisch uit. Deze triatleten zijn bijna allemaal ook lid van het Jasper Sport in Someren en wanneer je dan naar de halve marathon in Eindhoven of Venlo gaat kijken, dan blijken de Pundermannen vaak de triopakken van onze vereniging te verkiezen boven een loopoutfit.

Nu is zwembad De Schop de locatie waar getraind en gezwommen wordt. Zwembad ‘De Wissen’ in Helmond is onze thuisbasis voor de waterpolowedstrijden, terwijl in de zomerperiode nog gebruik gemaakt wordt van ‘De Diepsteeckel’ voor enkele avonduren.

In 2009 is zwembad De schop gerenoveerd. We zijn toen moet met onze groepen uitgeweken voor de wedstrijdzwemmers en triatlonners in zwembad Meerenveld in Nederweert. Voor de overige zwemmers zijn we uitgeweken naar zwembad Prinsenmeer in Ommel. Het was voor ons nogal behelpen, maar we hebben het door goede samenwerking toch het hele seizoen vol gemaakt en op 1 maart 2010, precies volgens schema zijn we weer gaan zwemmen in zwembad De Schop. Helaas begon dit meteen met het plotselinge overlijden van Patrick Berkers, waterpoloër en trainer.

In 2011 hebben we afscheid moeten nemen van ons erelid Rudy van Rie, die vele jaren in het bestuur heeft gezeten en die toen in zijn tijd Pieter Velings, de voorzitter, aan het bad overleed, de vereniging op een fijne manier bij elkaar heeft weten te houden. Rudy was tot het laatst een trouwe bezoeker van onze jaarvergadering en zijn altijd positieve inbreng en motivatie zal niet vergeten worden.

In januari 2012 hebben diverse waterpoloërs kaartjes weten te bemachtigen voor EK waterpolo in het Pieter van de Hoogenband Zwemstadion, wat resulteerde in een geweldige middag en avond, waar het Nederlands elftal luidruchtig werd aangemoedigd.

En dan hebben we 8 september 2012 afscheid moeten nemen van Frans Oosterhof, een triatleet die voor diverse slagroomtoefjes heeft gezorgd, door Jacco Verharen, Pieter van den Hoogenband, Klaas Jan Sweerink en Marleen Veldhuis naar De Schop te halen voor clinics voor onze vereniging. En een geweldige clinic van Marcel Wouda in het Pieter van de Hoogenband zwemstadion voor onze triatleten.

In 2014 bestaat De Punderman 50 jaar.