Aurlandsfjellet Extrrreeeemm Triathlon

2014_0815_095736 .jpg
Verslag: Sjaak Stevens

BBRRRRRRRR…..  Wat heb ik ’t koud…mijn gezicht mijn handen,  alles.. 


Ik rol naar beneden op een natte weg met slecht asfalt,   m’n ogen zijn niet helemaal helder meer en ik moet in de remmen voor een koe die midden op de weg staat en die telkens de zelfde kant op wil als waar ik haar voorbij wil..

Jawel, ik ben weer de Sjaak aan ’t uithangen.. en nu ben ik, voor de vierde keer alweer , neergestreken in Aurland voor de gelijknamige Aurlandsfjellet Extrrreeeemm Triathlon..    ..Een keiharde race waarbij je bergen moet overwinnen en de elementen moet trotseren en waarbij je tot uitputting gedreven wordt en waar ik dit alles zomaar kan beweren omdat jullie er toch niet waren dit naar waarheid te controleren..!!!  

Alhoewel… er was er deze keer toch wel iemand bij die kan zeggen of ’t een allemaal wel beetje klopt wat ik zo allemaal beweer..

Sjaak Berkers was bij me op bezoek en samen met m’n zus en nichtje die er ook waren zijn we een paar dagen rondgereisd om zo in Aurland uit te komen waar ik aan de wedstrijd zou meedoen.


Deze wedstrijd , AXTRI , is een halve triathlon waarbij je 1,9 km zwemt, ongeveer 98 km fietst en tot slot ongeveer 18 km loopt..

De X van eXtreem zit ‘m daarin dat je na ’t zwemmen meteen een berg over moet fietsen om aan de anders kant even te draaien en weer terug fietst, het hoogste punt in de route is 1320 m..  2014_0815_172724 .jpg
Het verschil in temperatuur en weer bovenop de berg kan erg variëren met dat op de lagere delen,  totaal 3050 hoogtemeters op de fiets.. 
Het “lopen” gaat door een dal, van 5 m boven zee niveau naar 900 m … het is een ruig parcours met een paar flinke klimmen erin ..   Dus genoeg ingrediënten voor weer een fijne dag Trrriatlonne .
2014_0816_075919 .jpg
Ik was dus na het zwemmen in ’n 13 c. warme fjord gevolgd door een directe klim van n’n heele dikke kilometer in hoogtemeters, op een zogenaamd plateau terechtgekomen, waar je ook nog telkens helling op en af moet fietsen .
We hebben de wind en een lichte regen tegen ons en de temperatuur is misschien 3 a 4 c. 
2014_0816_084838 .jpg
Dat ik zo van de kou bevangen op mijn fiets zit , is het gevolg van dat ik vond dat ik het stuk hierboven maar even op mijn tanden moest bijten, dus geen extra jasje mee zoals veel anderen atleten , maar alleen een tri pakje en een shirt met korte mouwen ..
2014_0816_142310 .jpg
En nu dus als een ijsklomp naar beneden aan de andere kant van de berg ..

Na die koe    ’n paar vee roosters en de laatste haarspeldbochten kom ik wazig aan ’t einde van de afdaling alwaar Sjaak zich bevind en een mooie kiek van mijn kop maakt, en me daarna met bemoedigende woorden weer terug de berg opstuurt de zelfde weg als waar ik net vandaan kwam..
Baaj de weej..  Sjaak en de dames zijn door een bijna 25 km lange tunnel gereden die onder de berg doorgaat waar ik overheen ben gefietst, maar dit terzijde ..

Hier nu tijdens het klimmen kan ik eindelijk weer op temperatuur komen, en ik denk  ..zie je wel, nu krijg je ’t warm, dus ’t was gewoon een goeie kledingkeuze van mij..    En dan krijg ik even later nog meer gelijk als er een flauw zonnetje doorbreekt en het echt efkes puffen wordt .

Het gaat dus wederom omhoog naar het plateau alwaar we de wind nu mee hebben met een beetje zon erbij, dus nu is ’t allemaal best wel goed te harden hierboven,   ..ook bij de afdaling aan de andere kant op een ondertussen opgedroogde nieuw geasfalteerde weg .

Ik moet deze keer nog een paar kilometer doorfietsen langs de startplek voorbij naar het gehuchtje Vasbygdi waar de loopwissel is.

Bij de loopwissel staat m’n supporters team al klaar , ze zijn vanaf de andere kant van de berg door de tunnel terug gereden en hebben het er hier lekker van genomen met een picknick .
2014_0816_142550 .jpg
Ik verwissel de fiets voor de loopspullen terwijl Sjaak met me praat en foto’s maakt..  Ik ben na het fietsen wel een beetje gaar aan ’t worden en dus begin ik langzaam te lopen de vallei in ..

Mijn eigenlijke doel was t’ om de grens te naderen van een eindtijd van 9 uur, of liefst eronder..  
Dat zat er nu na zo’n 6.20 u. niet meer in of ik moest echt een hele goede looptijd neerzetten, en ik voelde wel dat dat niet kon.. de kou in het eerste gedeelte heeft veel van m’n energie gefreten, en dat moet ik nu ontgelden .

Het terrein is dus erg ruig, en er zitten een stuk of drie ontzettende klimmen in, waarop ik duidelijk te kort kom in m’n benen.
2014_0816_175227 .jpg
Ik zet uiteindelijk een looptijd neer van 3.23.38 en een totale eindtijd van 9.42.01 .
Dat is 13.30 min. langzamer dan vorig jaar..    En ik was liever 13 minuten sneller geweest. 
Om onder de 9 uur te komen had ik van te voren bedacht om iets van 15 min te winnen op ’t fietsen en 15 min op ’t lopen of iets in die richting,  ..optimistische gedachten (en zeker bij ’t lopen).. maar toch ook weer niet helemaal ondenkbaar..
2014_0816_175244 .jpg
Maar in deze race zijn er ook andere factoren behalve de vorm van de dag, die uiteindelijk de uitkomst bepalen, dat is me wel weer eens duidelijk geworden..

Na me weer wat opgeknapt te hebben gingen we met ons hele gezelschap in de bus van Sjaak, ik plat achterin , terug naar de camping, alwaar ik heerlijk ging douchen om daarna nog lekker met z’n allen in ’t dorp te gaan eten, waar ’t vol zat van gefinishte atleten te herkennen aan de T-shirts.
2014_0816_182501 .jpg
De volgende dag zijn we weer naar mijn huis gereisd om daar nog ’n dag of wat te zijn alvorens mijn gezelschap weer naar Nederland vertrok , met veel bier achterlatend (Bedank Sjaak)!

Er is een youtube filmpje van de race, helaas een iets te korte weergave van ’t loopgedeelte , maar ’t geeft in iedergeval een indruk..   http://youtu.be/xB7XvLBzyUw  

Voor de rest moeten jullie me toch maar op mijn goede woord vertrouwen dat ’t allemaal toch echt waar is dat alles wel erg eXtrrreeeemm was . 

Want doordat ik Sjaak naar die punten gedirigeerd heb zoals de start , (…toen door de tunnel, dus niet over de berg..) ’t keerpunt,  (..weer terug door de tunnel..) de tweede wisselzone, (daarna over de normale weg) en de finishplek, is ie als getuige voor alles wat zich tussen deze punten afspeelde niks waard..   !! Sorry !! (haha,en ik kan schrijve wat ik wil)

Alle foto’s van Sjaak door Sjaak


Dus met de gelofte alles naar waarheid en goed vertrouwen te verteld, groet ik u vanuit Noorwegen .

2014_0816_175432 .jpg