Stadstriatlon Weert 8 juni 2019

Verslag: Peter van Meijl

 

Dit is mijn eerste triathlon en eerste competitiewedstrijd, maar zeker niet de laatste! Ik heb samen met Addy Raaijmakers, Eddy van Tulden en Marc Thielen deelgenomen aan de Stadstriathlon van Weert in de 4eDivisie.

In eerste instantie zouden we deelnemen aan een Stayer OD (1/4 triathlon), maar deze is door miscommunicatie tussen de Stadstriathlon en de organisatie van de Teamcompetities ingekort naar een stayer sprint, d.w.z. 1/8 triathlon. (bron: https://teamcompetities.nl/2019/05/aanpassing-in-programma-weert/)

Omdat de wedstrijd maar 1/8 was, ben ik op de fiets naar Weert gereden. Weert ligt op een afstand van ongeveer 15km van Someren-Eind. Ideaal, althans, dat dacht ik… Eenmaal op de fiets kreeg ik direct de wind tegen van windkracht 6. Ook lagen er veel kleine takjes op de route, die ik naar beste kunnen heb proberen te ontwijken. Ik heb hier langs het kanaal van Someren-Eind naar Nederweert en van Nederweert naar Weert via Ringbaan-Noord, last van gehad. De afgesproken verzamelplaats was de parkeerplaats van voetbalvereniging FC Oda. Hier kwam ik mijn teamgenoten tegen die met de auto waren gegaan. Achteraf gezien, had ik dat beter ook kunnen doen.

De startlocatie was bij Recreatieplas Het Blauwe Meertje. Door de hevige wind was de plas een golfslagbad geworden. De watertemperatuur was zo’n 17 graden Celsius. Heerlijk, want het water was warmer dan erbuiten. Nadat het startsignaal klonk, begon de chaos. Iedereen rende en dook tegelijkertijd het water in, met de eerste blauwe boei als stip aan de horizon. Hierdoor duurde het even voordat ik een goede borstcrawlpositie aan kon nemen, zonder andere deelnemers te raken. Marc kwam als eerste uit het water. Daarna volgden Eddy en ik vrij kort na elkaar. Maar waar was Addy?

Eddy en Marc waren sneller met wisselen en zaten eerder op de fiets. Helaas ben ik ze verder in de wedstrijd niet meer tegengekomen. Het fietsen ging voor mij erg goed, ondanks de hevige wind. De eerste helft heb ik met een kleine groep mee kunnen draaien, alhoewel ik ze in de tweede ronde niet meer bij kon houden. Daarna volgde het hardloopgedeelte. Ik heb hier niet voluit kunnen gaan, omdat ik kramp in mijn benen op voelde komen door het fietsgedeelte. Toch heb ik de meesten uit de fietsgroep die ik uit het oog verloor, in kunnen halen tijdens het hardlopen.

Na de wedstrijd kreeg ik pas de horen wat er met Addy was gebeurd. De flinke golven hebben ervoor gezorgd dat Addy, zeeziek het water uit kwam. Hij heeft doorgezet en het fietsgedeelte afgemaakt, maar kon na het fietsen niet meer verder. Zijn woorden na afloop waren dan ook: “Addy Dead Not Finish; na het fietsen overleden”.

Na afloop heb ik rustig met de wind in de rug naar huis kunnen fietsen.

Al met al een mooi debuut gehad.

Positie

Naam

Zwemmen

T1

Fietsen

T2

Lopen

Eindtijd

70

Eddy van Tulden

00:13:57

00:02:45

00:28:16

00:04:29

00:22:05

01:11:30

71

Marc Thielen

00:12:46

00:02:26

00:28:39

00:04:40

00:23:01

01:11:31

98

Peter van Meijl

00:13:45

00:03:24

00:30:01

00:05:08

00:23:59

01:16:15

DNF

Addy Raaijmakers

00:18:12

00:03:41

00:31:03

     
https://www.triatloneindhoven.nl/static/header2019.jpg

Theta triatlon 2019 Eindhoven

Verslag: Michiel Hoeben

Een goede weerman zal ik wel nooit worden want voorspellen kan ik voor geen meter. Voor de wedstrijd maakt Wim Driessen traditiegetrouw het lijstje op van te verwachte finishtijden van de Punderman deelnemers aan de kwart triatlon. (Bart Berkvens, Wim Driessen, Peter Maas en Michiel Hoeben) Diegene met het grootste verschil tussen voorspelde en werkelijke finishtijd mag het verslag van de wedstijd schrijven. En zo geschiedde….

Op voorspraak van Peter schreef ik me in voor deze triatlon georganiseerd door de Eindhovense Studenten Roeivereniging Thêta. De wedstrijd is gesitueerd rondom het clubhuis aan het Eindhovens kanaal; 2 rondes zwemmen vanaf een ponton aan het clubhuis, 6 rondes fietsen langs het Eindhovens kanaal en het gebied tussen Eindhoven, Nuenen en Geldrop en ten slotte 3 rondes lopen vanaf het clubhuis langs het kanaal richting de binnenstad van Eindhoven.

De dag start om 07:15 uur met het ophalen van Bart en Wim. Peter zou rechtstreeks komen want het is bijna in zijn achtertuin. Met alle fietsen in de bus was het een kort ritje naar Eindhoven waar we praktisch voor de deur kunnen parkeren. Het water ligt er rustig en strak bij, het is nagenoeg windstil, de zon schijnt en de vogels fluiten. Kortom: een lekker dagje om te sporten. Peter is al aanwezig en het ophalen van badmuts, startnummer en timing chip verloopt soepel. We hebben nog tijd over voordat de wisselzone open gaat dus iedereen kan rustig zijn spullen checken en nog een beetje ouwehoeren.

Niets lijkt een succesvolle race nog in de weg te staan behalve dan mijn eigen gebrekkige voorbereiding. Zwemmen in open water: nog niet gedaan. Trainen op tijdritfiets: nog niet gedaan. Meer dan 5 km aaneengesloten hardlopen: nog niet gedaan. Ik kom er bovendien achter dat ik fietsschoenen met de verkeerde schoenplaatjes heb meegenomen zodat ik noodgedwongen met mijn hardloopschoenen moet fietsen. Ik ga derhalve met lichte zenuwen naar de start van mijn 1e wedstrijd van dit jaar onder het motto ”we zien wel waar het schip strandt”.

Het water is in het begin even fris maar de zwemstart verloopt soepel en halverwege de 1e ronde lig ik op kop. Rustig doorzwemmen in de 2e ronde en via het trapje het water weer uit om te wisselen naar het fietsen. Na een korte periode vrij worstelen met m’n wetsuit (dat ik maar niet uit krijg) loop ik richting het fietsparcours. Van een toeschouwer krijg ik direct de opmerking dat ik de verkeerde schoenen aan heb. (Grrrrr, nee die ben ik met m’n stomme kop vergeten)

Het fietsparcours heeft een aanloopstuk over het fietspad langs het kanaal en draait vervolgens linksaf waar we via landelijke wegen en fietspaden bij het industrieterrein in Nuenen uitkomen. Vanaf het industrieterrein gaat het richting Geldrop waar we vervolgens weer op het fietspad langs het kanaal rijden. Het parcours is niet afgesloten maar de organisatie heeft op kruisingen begeleiders geplaatst. Enkele snellere fietsers hebben me inmiddels ingehaald en in de 5e ronde komt Peter Maas (a.k.a. De Bruut van Brandevoort) me voorbij gevlogen. Ik probeer nog even aan te haken maar geef het al snel op. Aan het einde van de 6e ronde ga ik terug naar de wisselzone en start aan het looponderdeel.

De loopronde is vanaf het clubhuis over het (afgezet) fietspad langs het kanaal heen, brug over bij DAF, en aan de andere zijde weer terug. Ik zie Peter gelukkig niet al te ver voor me lopen en kruip langzaam dichterbij.

image1.png

Op de terugweg van de 1e ronde zie ik Bart en niet veel later ook Wim aan de andere kant lopen, we zitten dus allemaal in dezelfde ronde. Het gaat vooralsnog boven verwachting goed en ook de 2e ronde zit er al snel op. Mijn zus en haar dochtertje en Wims betere helft vertegenwoordigen vandaag de supportersclub van Punderman die me aanmoedigen als ik aan de 3e loopronde begin. Daarin kan ik nog wat versnellen en finish weer bij het clubhuis waar ons water, bananen een finishershirt en een medaille opwacht.

image1.png

Die Peter had het bij het rechte eind. De Theta triatlon is dichtbij, leuk, gemoedelijke en goed verzorgd. Een aanrader dus. (https://www.triatloneindhoven.nl/)

Uitslagen:

Positie Naam Zwemmen Wissel 1 Fietsen Wissel 2 Lopen Eindtijd
12 Michiel Hoeben 00:14:11 00:02:02 01:04:32 00:01:12 00:42:50 02:04:45
15 Peter Maas 00:16:35 00:01:54 01:01:33 00:01:26 00:44:55 02:06:22
36 Bart Berkvens 00:15:53 00:01:30 01:08:26 00:01:29 00:46:18 02:13:35
40 Wim Driessen 00:20:22 00:02:24 01:04:39 00:01:33 00:45:35 02:14:31

Jubilarissen 2019 gehuldigd tijdens ALV

Tijdens de jaarvergadering van zwemvereniging De Punderman zijn er 2 jubilarissen gehuldigd in verband met hun 25 jarig lidmaatschap, te weten:

Thomas Veldman en Henri Louwers.

Thomas Veldman kwam als jongen van 10 jaar bij de zwemvereniging en hij had talent voor het wedstrijdzwemmen. Eenmaal kennis gemaakt hebbend met de verenging ging Thomas ook waterpolo spelen en bleek hij een echte vereniging man te zijn. Na zijn wedstrijdzwem carrière is Thomas secretaris geworden van de wedstrijdcommissie en ook staat hij één keer per week voor een afdeling van het wedstrijd zwemmen les te geven. Tevens is hij afgevaardigde in de technische commissie voor de wedstrijdzwemmers. Thomas is nog steeds een actief waterpoloër en heeft onlangs zijn scheidsrechters fluit aan de wilgen gehangen omdat zijn kinderen nu in een leeftijd zijn gekomen, dat zij iets meer aandacht vragen. Kortom een lid waar elke vereniging jaloers op kan zijn.

Henri Louwers maakte 25 jaar geleden tijdens de triatlon in Liessel kennis met een aantal triatleten van De Punderman. Hun enthousiasme bracht Henri naar De Schop om het zwemmen beter onder de knie te krijgen. Henri is een zeer trouw lid van de trainingen en zwemt nog steeds in de snelste baan. De triatlonwedstrijden laat Henri voortaan aan zich voorbij gaan, maar de feeling met de vereniging houdt hij door zijn wekelijkse zwemtrainingen met koffie na afloop.

Zwemloop 2019

Start triatlon seizoen De Punderman

Op zondag 7 april werd met een heuse zwemloop de aftrap gegeven voor het triatlon seizoen 2019 voor de leden van de zwemvereniging De Punderman. De afgelopen jaren werd de start van het seizoen meestal gehouden bij zwemlopen in Nuenen of Eindhoven maar omdat deze dit jaar niet door gingen, hebben de leden van de triatlon van de Punderman dit jaar zelf een zwemloop gehouden, als start van het seizoen.

10 leden begonnen met 1 km zwemmen in zwembad De Schop. Waarna ze vanuit het zwembad 10 km of 5 km gingen hardlopen in rondjes van 2,5km. over de Floralaan, de Stegen en weer terug.

Voor de komende maanden staan er diverse wedstrijden op het programma zoals o.a.in Nuenen, Rosmalen, Oirschot, Weert, Beesd en Deil enz. Door de leden van de Triatlon zal worden mee gedaan aan een achtste, kwart, halve en zelfs hele triatlon

Hieronder de uitslag en de foto’s.
7 April 2019: Zwemloop (1km zwemmen, 10 km hardlopen)
Nr Naam Zwemtijd Looptijd Totaaltijd
1 Bart Berkvens 16:05 42:09 58:14
2 Marc Thielen 17:45 40:49 58:34
3 Hetty van Berlo 16:55 44:47 1:01:42
4 Henri Koolen 20:03 43:58 1:04:01
5 Wim Driessen 19:00 45:28 1:04:28
6 Peter van Meijl 18:35 53:28 1:12:03
7 Jos Meeuws 18:43 57:33 1:16:16
7 April 2019: Zwemloop (1km zwemmen, 5 km hardlopen)
1 Wilfred van Heugten 16:55 23:50 40:45
2 Ton van Empel 19:07 29:45 48:52
3 Jos Verberne 20:59 25:26 56:25

Clubkampioenschappen 2018

Beste verenigingsleden en publiek!

Afgelopen december zijn de clubkampioenschappen van de Punderman gehouden. Het was wederom een sportief succes en we willen graag iedereen bedanken voor de deelname en inzet!

Uiteraard staan we ook even stil bij het 25-jarige jubileum van Liesbeth als tijdwaarnemer. Onder andere dankzij Liesbeth is het mogelijk dat wij wedstrijdzwemmen en onze clubkampioenschappen kunnen houden. We hebben haar dan ook via een ereboog naar voren geroepen voor een gepast cadeau. Liesbeth bedankt!

U kunt de foto’s vinden via het menu onder Foto’s – 2018 – Clubkampioenschappen of via deze link.

Hartelijk dank,

Het bestuur