Informatie

Historie zwemvereniging ‘De Punderman’

De vereniging is opgericht op 28 augustus 1964, door de heren J. Lommen, P. Velings, W. Tuin, Janssen, Vestjes, van Dijk en Scheepers (volgens het Peelbelang van 4 september 1964). De naam werd Zwemvereniging en Reddingsbrigade ‘De Punderman’. In de zomer werd er gezwommen in zwembad De Diepsteeckel in Someren, het eerste jaar werd in de winter af en toe gebruikt gemaakt van het Sportfondsenbad in Eindhoven en vanaf 1965 hoopte men in Helmond in De Wissen terecht te kunnen. In het buitenbad ‘De Diepsteeckel’, kon elke avond een half uur worden gezwommen van Pasen tot aan de Somerense kermis. Weer of geen weer, er waren toen al zeer gemotiveerde mensen die elke avond weer aan het bad stonden en kinderen en volwassenen werd het zwemmen geleerd, van diploma’s A, B, C, D, E en F. Heel anders dan nu.

Er werd een wedstrijdtrainer aangetrokken. Begin jaren zeventig gingen een aantal zwemmers op eigen kosten in zwembad De Wissen in Helmond trainen onder leiding van de zwemtrainer. Gelukkig duurde dat niet al te lang en kwam in 1973 Zwembad ‘De Schop’ in Asten klaar en kon in de zomerdag buiten worden gezwommen en in de winterdag werd er 2 keer in de week binnen gezwommen. Er was een zeer grote wedstrijdgroep, want er werd een grote bus gehuurd om naar zwemwedstrijden te gaan. Vanaf dat jaar hebben we ook jaarlijks de clubkampioenschappen gehouden, die nu nog steeds elk jaar in december plaats vinden. (Bij wijze van uitzondering is in het jaar 2009 geen clubkampioenschappen gehouden omdat zwembad De Schop werd gerenoveerd.) De wedstrijd zwemmers waren van een hoog niveau, want er waren er diverse die met de Brabantse Kampioenschappen hebben meegedaan.

Het waterpolo kwam ook al zeer snel op de rit, met een jongens team , een meisjes team en een dames team en een heren team. Door de jaren heen hadden we zeer goede groepen, die op hoog niveau mee konden draaien. Naar diverse toernooien is er afgereisd en vaak hoor je nog anekdotes over een of ander toernooi.

In de begin jaren van de vereniging organiseerde ‘De Punderman’ in Strandbad Oostappen zelf lange baan wedstrijden, 800 meter en 2 kilometer wedstrijden. Namen van die tijd uit de Nederlandse competitie als Hansje Bunschoten en Enith Brigitta hebben deze evenementen bezocht. Er is een hele tijd een klein clubje binnen ‘De Punderman’ geweest die aan die lange baan wedstrijden heeft meegedaan en als je in het clubrecord(schrift) kijkt, zul je die afstanden ook nog wel tegen komen met een jaartal van voor 1980. Sinds 2008 is er weer een zwemmer die uitkomt op de lange afstanden. Zelfs de 10 kilometer heeft hij al geslecht en natuurlijk heeft hij daar een clubrecord neergezet.

Het diploma zwemmen werd gewijzigd en weer gewijzigd en weer gewijzigd. Gelukkig beschikt ‘De Punderman’ sinds lange tijd over twee zwemonderwijzers en twee zwemleiders B, vier zwemleiders A, en drie jongere als assistent trainer 2, waarvan er een in opleiding is voor zwemonderwijzer en drie jongere die mee komen helpen en in de toekomst wellicht ook als trainer aan het bad willen staan. Een wedstrijdtrainer en twee wedstrijdtrainers in opleiding, een waterpolotrainer en twee assistent-trainers triatlon.
In ruim 50 jaar tijd is een mooi breed kader opgebouwd, waar ‘De Punderman’ trots op is.
De jeugd heeft de toekomst in de vereniging en dat blijkt ook nu weer, dat diverse jeugdigen zich echt voor activiteiten binnen de vereniging interesseren. Een toekomst is voor zwemvereniging ‘De Punderman’ dan ook zeker weggelegd.

In 1991 was er vraag om het zwemmen voor de triatlon onder te brengen binnen de vereniging. Deze groep was en is zeer fanatiek en al snel deden zij met diverse wedstrijden mee, zodat er werd besloten om de statuten van de vereniging te wijzigen en ook de triatlonsport te promoten. Met de Nederlandse kampioenschappen zijn er altijd wel Pundermannen van de partij, alsmede bij de diverse kwart-triatlons. Het driespan achter de triatlonners heeft kledingsponsoren weten te trekken zodat alle Pundermannen en Pundermanvrouwen in eenzelfde outfit aan de start verschijnen. In 2012 is de kleur van rood/zwart naar blauw/zwart gegaan en het ziet er weer fantastisch uit.

Nu is zwembad De Schop de locatie waar getraind en gezwommen wordt. Zwembad ‘De Wissen’ in Helmond is onze thuisbasis voor de waterpolowedstrijden, terwijl in de zomerperiode nog gebruik gemaakt wordt van ‘De Diepsteeckel’ voor enkele avonduren.

In 2009 is zwembad De schop gerenoveerd. We zijn toen met onze groepen uitgeweken voor de wedstrijdzwemmers en triatlonners in zwembad Meerenveld in Nederweert. Voor de overige zwemmers zijn we uitgeweken naar zwembad Prinsenmeer in Ommel. Het was voor ons nogal behelpen, maar we hebben het door goede samenwerking toch het hele seizoen vol gemaakt en op 1 maart 2010, precies volgens schema zijn we weer gaan zwemmen in zwembad De Schop. Helaas begon dit meteen met het plotselinge overlijden van Patrick Berkers, waterpoloër en trainer.

In 2011 hebben we afscheid moeten nemen van ons erelid Rudy van Rie, die vele jaren in het bestuur heeft gezeten en die toen in zijn tijd Pieter Velings, de voorzitter, aan het bad overleed, de vereniging op een fijne manier bij elkaar heeft weten te houden. Rudy was tot het laatst een trouwe bezoeker van onze jaarvergadering en zijn altijd positieve inbreng en motivatie zal niet vergeten worden.

In januari 2012 hebben diverse waterpoloërs kaartjes weten te bemachtigen voor EK waterpolo in het Pieter van de Hoogenband Zwemstadion, wat resulteerde in een geweldige middag en avond, waar het Nederlands elftal luidruchtig werd aangemoedigd.

En dan hebben we 8 september 2012 afscheid moeten nemen van Frans Oosterhof, een triatleet die voor diverse slagroomtoefjes heeft gezorgd, door Jacco Verharen, Pieter van den Hoogenband, Klaas Jan Sweerink en Marleen Veldhuis naar De Schop te halen voor clinics voor onze vereniging. En een geweldige clinic van Marcel Wouda in het Pieter van de Hoogenband zwemstadion.

Een levendige vereniging die in 2014 een geweldig 50 jarig bestaan heeft gevierd. Ter gelegenheid hiervan is op de website van De Punderman een boekje geplaatst over 50 jaar De Punderman.

In 2016 heeft De Punderman de licentie voor het zwem ABC verkregen. Door een goede samenwerking van het kader kunnen we de komende jaren het zwem ABC blijven geven. Ook heeft een van de ouders contact weten te leggen met Mark Veens. Mark heeft samen met Pieter van de Hoogenband in de Nederlandse estafette ploeg gezwommen. In juni heeft hij onze wedstrijdzwemmers een clinic gegeven.

In 2017 hebben we de door KNZB gekregen clinic, in verband met het 50 jarig bestaan, kunnen verzilveren. De zussen Genee, uit de selectie van de Nederlandse waterpolo dames, hebben op een mooie zondagochtend ons een paar kneepjes geleerd.

In 2018 hebben wederom een aantal triatleten meegedaan met de hele triatlon in Almere. Dit resulteerde in een nieuw clubrecord van Michiel Hoeben.

Ook heeft Antonet van der Veen na ruim 12 jaar het stokje als voorzitter doorgegeven aan Mark Cattenstart. Bij deze plechtigheid is Antonet unaniem door het bestuur benoemd tot erelid. De algemene ledenvergadering heeft het voorstel met luid applaus ontvangen. Dus Antonet werd benoemd tot erelid van zwemvereniging de Punderman. Het staat in onze statuten dat deze persoon privileges krijgt vanwege de positieve invloed die een persoon heeft (gehad) op de zwemvereniging. Bij Antonet staat dat buiten kijf, zonder haar zou de vereniging niet zijn zoals deze is vandaag. Klinkt cliché, maar in dit geval klopt het helemaal. Naast het bestuur is ze namelijk ook actief bij het elementair zwemmen, waterpolo en organiseert ze zowel bestuurlijke aangelegenheden (licentie ABC zwemmen, afspraken met zwembaden, contacten met de zwembond) als activiteiten (clubkampioenschappen). Ze is al jaren het gezicht van de vereniging en draagt de kernwaarden van onze vereniging uit naar alle leden en mensen om onze vereniging heen.

Begin 2020 krijgt de wereld te maken met COVID-19, oftewel, het Corona virus. Vanaf maart worden alle activiteiten, dus ook zwemmen, aan banden gelegd om de verspreiding van het virus te beperken. Naast dit vervelende nieuws treft een bijzonder lid het noodlot. Tijdens zijn werk als politieagent wordt hij geschept door een auto. Jeroen Leuwerink, je blijft in gedachte altijd bij ons! De wedstrijdzwemafdeling heeft foto’s met de familie gedeeld en de vereniging heeft een stukje in de krant geplaatst.