Brabantse Winterkampioenschappen

Verslag: Leandros Sidiropoulos

Zaterdag 21 en zondag 22 januari stonden de Brabantse Winterkampioenschappen 2023 op het programma. Nadat we de zomerkampioenschappen helaas niet konden deelnemen, is het dit keer wel weer gelukt. Met meer dan 250 deelnemers, mocht de Punderman ook weer meedoen.

Op de zaterdag kwam Daan van Laarhoven in actie op de 50m vrije slag. Een afstand waar hij het afgelopen jaar al flinke stappen in heeft laten zien. Vorig seizoen eindigde hij met een PR (persoonlijk record) onder de 27 seconden, 26.91 om precies te zijn. Tijdens de limietwedstrijd van afgelopen oktober verbeterde hij deze tijd al, naar 26.69. En daarmee kwalificeerde hij zich voor deze wedstrijd. Hij had een goede start en bleef sterk in de race. De top 10 eindigde bijna binnen 1 seconde van elkaar, maar Daan zette een geweldige tijd van 26.21 neer. Dit scheelde maar anderhalve tiende met de nummer 2, maar resulteerde dus in een bronzen medaille.

Zondags waren we met meer zwemmers aanwezig. Maico Veltrop mocht zijn debuut maken op de Brabantse en wel met de 50m schoolslag. Een slag waar hij enorm is in gegroeid de afgelopen jaren. Ondanks meerdere knieoperaties, is het hem gelukt om tijdens de limietwedstrijd in oktober zich te kwalificeren met een PR van 33.56. Destijds al een hele goede tijd, wat het extra lastig maakte een verbetering te realiseren.

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Maar voordat Maico mocht starten, was het de beurt aan Luca van de Coevering. Hij kwam terug op de plek waar hij zich al vaker heeft mogen bewijzen. Waar hij in 2016 nog Brabants Kampioen werd op de 200m wisselslag bij zijn oude vereniging, mocht hij zich vandaag wagen aan de 50m vlinderslag. Een slag waar Luca erg goed in is, vooral door zijn mooie techniek en sterke onderwaterfases. Vandaag resulteerde dat helaas net niet in een PR, maar het voelde wel goed om weer met een speciale wedstrijd mee te mogen doen.

Toen was het Maico’s beurt om te laten zien wat hij nog in zijn mars had. Na lekker even ingezwommen te hebben in het springbad, maakte hij zich klaar om naar de voorstart te gaan. Na de pauze zou hij al snel in actie komen. Zijn start was wat stroef. “Geen geweldige onderwaterfase,” zei hij meteen na de race. Echter kwam hij na het keerpunt heel sterk terug en pakte hij op de laatste 15m alsnog de derde plek. Helaas geen PR, net als zijn directe concurrent, maar alsnog een mooie medaille!

Tot slot was het nog de beurt aan Daan, voor de tweede keer dit weekend. Een afstand waar hij het zwaar mee heeft gehad, maar het doel was heel duidelijk. Hij zal en hij moet onder de 1:00,00 zwemmen op de 100m vrije slag. Bij de voorstart sprak hij al met een zwemmer waar hij eerder tegen zwom, die ook verbaasd was dat dit hem nog niet gelukt was. Vooral omdat hij eerder zo’n sterke 50m neerzette. Het raceplan was duidelijk, de eerste 50m knallen en dan overleven. De streeftijd was 28 seconden op de 50m, waar hij precies 1 honderdste onder dook. De laatste 50m was echt overleven, maar dat leverde hem gelukkig het gewenste resultaat op. Met een tijd van 59,34 dook hij ruim onder de minuut en eindigde daarmee op de 9e plek met 15 deelnemers van zijn leeftijd.

Een zeer geslaagde Brabantse Kampioenschappen voor de Punderman dus!

Laguna Phuket Triathlon (Thailand, 20 november 2022)

Verslag: Bart Berkvens

Wat is er eerst de kip of het ei, de vakantie of de triathlon? Dit keer de vakantie, op familie bezoek bij broer Ruud in Bangkok, vanuit daar een rondreis Thailand. Lang geleden had ik ooit eens gehoord dat deze wedstrijd tot de 10 mooiste ter wereld behoorde. Datum paste precies, dus fiets gehuurd en inschrijving gedaan. 

Met een gemiddelde temperatuur van 30 graden, kan de wetsuit in de kast blijven, en verder is weinig nodig: 2x schoenen, petje en mijn Punderman tripak.

Met 1200 deelnemers (uitverkocht) is het een grote wedstrijd hier, met daags vtv inchecken, officiële briefing en veel internationale deelnemers.

Start is om 6.30 smorgens, ivm de tropische warmte. Iedere 5 sec 8 deelnemers de zee in gaat vlot, zwemmen gaat soepel, ik zwem er veel voorbij, na 1200 mtr het strand op, en aan de andere kant van het strand de laguna in, bah dit water is vies zwart en erg warm… gelukkig maar 600 mtr en aan de ander kant eruit, onder de sproeier door en mijn fiets zoeken. 

Een mooie Merida, online gevonden, zit lekker en rijd prima, en al snel heb ik mijn draai te pakken. Tijdens de briefing is gezegd dat er een tweetal lelijke klimmen van ruim 20% aan het einde zitten, dus ik start rustig, drink veel en geniet van de klassen schoolkinderen die langs het parcours staan te klappen.

Van dat klimmen is geen woord gelogen; langs de kustrotsen steil omhoog. Veel deelnemers moeten eraf, maar ik kan net door blijven trappen. Kurt heeft een goede fiets geleverd met een licht verzet!

De weg naar beneden is gevaarlijk (tijdens de verkenning heeft iemand zijn sleutelbeen gebroken), dus ik doe rustig aan, ik heb tenslotte vakantie.

Dan zit de 55 km erop en moet  er alleen nog gelopen worden. Inmiddels is het 9 uur geweest en begint het warm te worden (30 graden/80% luchtvochtigheid), iedere km zijn er water, sportdrank en sponzen gedoopt in ijswater, hier maak ik dankbaar gebruik van. 

Mijn lichaam geeft duidelijk aan dat de warmte te veel is dus ik moet een paar tandjes terug. Zeker het stuk over de golfbaan in de volle zon is heftig. Gelukkig is er publiek; Ingrid, Anna, Sam en mijn broer Ruud staan langs de kant. De finish is heerlijk, iedereen wordt benoemd door de speaker, ‘Bart uit Nederland’ zorgt ervoor dat ik na 12 km lopen met een big smile over de finish kom. Dit was er eentje om nooit te vergeten!!

Netto eindtijd 3:46:16

https://www.sportstats.asia/display-results.xhtml?raceid=117468&status=results&bib=236

Triathlon Het Groene Woud, Oirschot  2 juli 2022 

Verslag: Marte Timmermans

Vandaag stond de 1/8 op het programma van Henk, Els, Wilfred, Anne en ikzelf Marte. De start was pas om 18.15 dus er was genoeg tijd voor de debutanten om zich zenuwachtig te maken: de eerste triathlon voor onze ster der Quadrathlon Anne en de eerste voor mij als eindelijk Punderman-lid. Els was blij om er na haar blessureleed er weer bij te zijn. Ruim op tijd vertrokken we richting Oirschot zodat we het hele reilen en zeilen van te voren goed konden bestuderen.  De spulletjes lagen allemaal klaar en ondertussen waren Ton en Michel met dochters ook gekomen om ons extra support te geven. 

Het parcours was geweldig leuk: Zwemmen (575m) in het Wilhelminakanaal, Fietsen (20km) autovrij richting Henks kazerne en lopen door het prachtige centrum van Oirschot waar het gezellig druk was en de terrassen vol zaten. We hadden er allemaal veel zin in om het kanaal in te gaan en te gaan knallen. Watertemperatuur was 23 graden, geen wetsuit en een lijn midden in het kanaal: Het lag dus goed vol en achteraf vertelde Henk dat het ook erg druk was tegen de startlijn. Er waren er dus meer die er zin in hadden. Bovendien zagen we dat het deelnemersveld redelijk sterk was. Van te voren probeerde ik in te schatten waar ik zelf het beste kon starten zodat ik op mijn eigen tempo kon zwemmen en niet teveel opgehouden zou worden. Daar kwam de eerste 100 meter dus helemaal niks van terecht. Het leek wel op een potje Japans worstelen in het water, maar uiteindelijk lag ik waar ik wilde zijn en kon lekker doorzwemmen. 

Na de wissel sprongen we op de fiets voor 2 ronden van 10 km. Deze was autovrij en alleen maar rechtdoor met het keerpunt bij de kazerne en geheel door de Oirschotse Heide. Daardoor kon iedereen lekker tempo maken. Voor Wilfred en mij is zwemmen het beste onderdeel wat tot gevolg heeft dat we tijdens het fietsen door  veel mensen ingehaald worden. Dat begon al toen ik amper het Parc Fermée had verlaten: Anne had een super wissel en rende me met haar fiets voor het MyLaps meetpunt al voorbij. Henk heb ik helemaal niet kunnen zien want die reed gemiddeld 39 km/uur. Zelf haalde ik aangemoedigd door Ton en Michel de 30 gemiddeld en zat ik er lekker in. 

De wissel na het lopen ging al een stuk beter en we vertrokken richting het centrum van Oirschot waar we 2 ronden door het centrum liepen. Eerst de brug over en daarna kwamen we door allerlei gezellige straatjes waar het vol stond met toeschouwers. Ook de terrassen zaten vol en zelfs een dweilorkest zorgde ervoor dat we allemaal gingen zweven. Els genoot zoals altijd van haar wedstrijd, aangemoedigd door de speaker die omriep dat ze de oudste deelneemster was maar toch pas 40 jaar! Wilfred was sowieso lekker op dreef want dit was z’n derde triathlon binnen een maand. Henk kwam, ondanks een lichte blessure, uiteindelijk als 5e man over de finish en Anne tijdens haar allereerste triathlon als 7e. Een mooie prestatie! Zelf was ik erg tevreden. Werd ik in Berkendonk tijdens het lopen nog door alles en iedereen ingehaald, nu kon ik op het laatst nog extra gas geven en er nog een eindsprintje uithalen. Bij de finish wachtte de beloning: water en een medaille.  

Natuurlijk waren we allemaal vol van onze eigen prestatie maar toch ook van de organisatie en de sfeer van dit evenement. We hebben ons dan ook voorgenomen om volgend jaar nog meer Pundermannen mee te nemen naar deze wedstrijd. Lekker dichtbij, compact, goed georganiseerd en heel veel sfeer! 

Uitslagen:
Triathlon Het Groene Woud | Oirschot | 02-07-2022 (mylaps.com)

Afbeelding met gras, lucht, buiten, persoon Automatisch gegenereerde beschrijving

Rotterdam (Dubbele SuperSprint), 4e divisie zuid

Zaterdag 25 juni.

Persoonlijk verslag Wilfred.

Op zaterdag 25 juni stond de 2e wedstrijd op het programma voor de 4e divisie zuid. We vertrokken om 6.30 vanaf De Schop met ons vieren (Dirk, Henk, Hans en Wilfred) en we hadden de luxe dat we met de bus van Hans konden gaan. Alle spullen passen erin en we kunnen lekker kletsen gedurende de 1.5 uur durende reis naar Zevenhuizen waar de wedstrijd plaats zou vinden.

Henk was de dag van tevoren als 2e geëindigd tijdens het NK voor militairen op de olympische afstand en was dus in bloedvorm. Na een tussenstop om een lekker bakkie koffie te scoren arriveerden we om 8.30 bij het wedstrijdterrein. Een mooie locatie waar normaal gesproken geroeid wordt en waar een centraal gelegen parc ferme was aangelegd. Later die dag zou ook het NK hier plaatsvinden.

Na aanmelding gingen we ons voorbereiden voor de 2x 1/16 afstand (2x 375m zwemmen, 10km fietsen, 2.5km lopen) en hier kwam het eerste probleem naar voren. Doordat we alle onderdelen 2 keer moesten doen was aangegeven dat er 2 paar loopschoenen nodig waren. Dirk had een paar “hardloop sandalen”, Hans had 2 paar loopschoenen, Henk scoorde een paar elastieken voor zijn Nike’s en ondergetekende (maar 1 paar schoenen bij zich) zou onderweg nog naar een oplossing moeten zoeken hoe dit op te lossen.

Afbeelding met gras, lucht, buiten, persoon

Automatisch gegenereerde beschrijving

Om 9.30 klonk het startschot en vertrokken we met een waterstart voor de 1e 375m zwemmen. Mijn zwemgedeelte ging lekker met lange Franse slagen en goed doorhalen (goede tips van Jos & Rene!). Dit resulteerde in een 19e zwemtijd van de 101 deelnemers en zag Hans een paar seconden voor mij uit het water gaan. Hierna volgde een 200m loop over het asfalt (niet fijn met blote voeten) en kon ik aan het fietsgedeelte beginnen.

Het fietsgedeelte was 2 ronden van 5 km en hier werd weer duidelijk dat fietsen mijn mindere onderdeel is. De ene na de andere atleet kwam voorbij; de een nog harder dan de ander. Ondanks dat het een stayerwedstrijd was lukte het mij niet om aan te haken en moest ik alles helaas alleen doen. Na een kleine 22 minuten fietsen kon ik aan het 1e loopgedeelte van 2.5 km beginnen. Dit ging voorspoedig en kon het met een gemiddelde afleggen van 12km/h.

Ik had onderweg over mijn “2e paar loopschoenen” nagedacht en zou deze eerst plaatsen bij de plaats waar ik voor de 2e keer uit het water zou komen. Dit betekende echter dat ik 50 meter van het parcours af zou moeten. Toen ik dit vroeg aan een van de officials zei hij: Geef ze maar en mij en ik zet ze er wel neer voor je. Ik bedankte de “super official” en begon aan mijn 2e 1/16 triatlon. Ook deze ging voorspoedig en kon na 1.5 uur finishen met een tevreden 78e plaats.

Als Punderman team werden we uiteindelijk verdienstelijk 8e (van de 24 teams die meededen). Zie hieronder de uitslagen met alle details.

Afbeelding met tafel

Automatisch gegenereerde beschrijving

Wilfred

Afbeelding met gras, lucht, persoon, buiten Automatisch gegenereerde beschrijving

2e competitie wedstrijd Rotterdam

Algemeen verslag: Hans Jeronimus

Na een mooie 13e plaats tijdens de eerste competitie wedstrijd in Eijsden, een ploegentijdrit over de afstand van een 1/8, stond vandaag de 2e wedstrijd op het programma. Een dubbel sprint, er wordt (375m 🏊‍♀️ 10km🚴 2,5km 🏃 en dan weer 375m 🏊‍♀️ 10km🚴 2,5km 🏃).

Voor de Punderman stonden vandaag Henk Ruijssenaars, Dirk van de Ven, Hans Jeronimus en Wilfred van Heugten aan de start.

Afbeelding met gras, lucht, persoon, buiten

Automatisch gegenereerde beschrijving

Het begon al meteen goed, 06:30 verzamelen bij de Zwembad de Schop en dan vertrekken richting Rotterdam. Onderweg nog even tussenstop voor de nodige cafeïne/koffie, en ze waren rond 09:20 daar. Na het ophalen van de startnummers werden ze verrast omdat ze tijdens het 2e zwemonderdeel hun hardloopschoenen daar achter moesten laten, waardoor ze een 2e set schoenen nodig hadden, oeps……… Er werd snel gezocht naar alternatieven, waar Dirk op sandalen ging lopen, wat Wilfred van plan om terug te lopen om de schoenen op te halen. Gelukkig werd hij tijdens de wedstrijd geholpen door een toeschouwer omdat die bereid was om zijn schoenen te verplaatsen, top!

De start van de dubbelsprint was hectisch omdat ze na 75 meter met 100 triatleten om een boei moesten gaan. Henk had al meteen een pitstart en kwam als 8e uit het water, maar Hans, Wilfred en Dirk volgde snel. Tijdens de hele wedstrijd kon Henk mooi van voren meedraaien en finishte hij uiteindelijk als 5e. Tijdens de eerste ronde ging Dirk langs Wilfred en Hans en kan daardoor finishen als 2e punderman op een mooie 36e plaatst. 3 minuten later finishte Hans als 46e en Wilfred als 78e.

Uiteindelijk finishte Henk, Dirk, Hans en Wilfred als 8e van de 25 teams, waardoor zij 2 plaatsen opschuiven in het klassement, namelijk 11e. De volgende wedstrijd is op 21 augustus in Leiderdorp zal een sprint afstand zijn.

Afbeelding met tafel

Automatisch gegenereerde beschrijving