30e Triathlon Beesd – zaterdag 27 juni

Verslag: Michiel Hoeben

Na Daan (Terheijden)  wederom de eer aan een debutant om verslag uit te brengen van een nieuw sportief avontuur.

De start van de wedstrijd staat gepland om 14:10 uur. Met andere woorden: een rustig begin van de dag. Mooie gelegenheid om eens lekker uit te slapen, rustig mijn tas te pakken en de fiets eens grondig te controleren op gebreken. Om half elf gaat het los. Eerst Wim B ophalen, vervolgens Wim D. ingeladen en toen richting Lierop om (wederom) te verzamelen bij Els. Aldaar treffen we Wilfred en Jos Meeuws in het kwadraat. Henri Koolen moet vanwege ziekte helaas verstek laten gaan en Peter Maas komt op eigen gelegenheid.  Een goeie mix van ervaring, debutanten, mannen, vrouw, clubkampioenen en zelfs herintreders. (Jos van Angela) De koffie en krentenbrood staat weer klaar voor ons….. aan gastvrijheid geen gebrek bij Els.

Alle fietsen worden in de bus geladen, de overige atleten in een 2e auto. Onder leiding van reisleider Wim B. vertrekken we rond elf uur richting Beesd. Omdat Wim voormalig Betuwebewoner is vertrouwen we op hem om ons de weg te wijzen. Onder een nog bewolkte hemel rijden we zonder problemen naar Beesd waar we parkeren bij het sportpark. Spullen uitladen en het laatste stukje op de fiets naar het plein waar we ons melden bij de organisatie.

De plastic tasjes met rugnummer staan netjes klaar en het aanmelden gaat vlotjes. Tot mijn schrik blijk ik echter startnummer 13 te krijgen. De moed zakt me even in de schoenen;  Na een teleurstellend debuut in Terheijden (lekke band) heb ik vandaag maar 1 doel: de finish halen. Ik hoop dat het ongeluk me, ondanks dit nummer, vandaag met rust laat. De wolken zijn inmiddels echter geweken voor de zon waardoor ik weer wat vertrouwen krijg dat ’t nog vandaag nog allemaal goed gaat komen.

 

image001 image003

 

 

Nadat iedereen zijn loopspullen heeft klaargezet vertrekken we op de fiets richting de start van het zwemmen, ongeveer 2 km buiten het centrum. De fietsen worden gekeurd en klaargezet, de wetsuits komen tevoorschijn en langzaam stijgt de spanning als de start nadert.  Om 14:10 start de kwart triathlon met Michiel, Wim B, Wim D, Peter en 2x Jos Meeuws. Om 14:30 start de 1/8 met Els en Wilfred.

Na de startfluit is het vechten voor een plaatsje tussen de overige deelnemers. Ik blijf aan de buitenkant van het deelnemersveld om de grootste drukte te omzeilen. We zwemmen eerst in een flauwe bocht stroomopwaarts. Het gaat lekker totdat ik bijna halverwege de laatste boei over het hoofd te zie en te vroeg omkeer. Gelukkig heeft de boot van de organisatie mijn foutje niet over het hoofd gezien en waarschuwen ze me dat ik weer terug moet. Het kost me een minuutje en ik val een heleboel posities terug in het veld waardoor ik weer volop in de drukte terecht kom.  Na wat vrij worstelen schuif ik echter langzaam weer naar voren en kom na een (voor mij) licht teleurstellende 15 minuut 40 seconden uit het water. Met een reuzenzwaai weet ik de badmuts nog net richting de organisatie te gooien en ik zet koers richting de wisselzone.

 

image005 image007

 

Gelukkig staat de fiets van Peter naast me in de wisselzone. (ik ben mijn handdoek vergeten dus gebruik ik dankbaar de zijne) Helmpie op, schoentjes aan, startnummer om en trappen maar.  Het parcours gaat grotendeels over het landgoed Marienwaerdt, met een mooie mix van laantjes, weilanden, fruitgaarden en……..een spoorwegovergang. Ik hoop dat ik de trein van half drie mis en kom er gelukkig zonder te moeten wachten over. Ondanks het mooie zonnetje staat er inmiddels wel een straffe wind. (De pannenkoek die al die windmolens langs het parcours heeft aangezet moeten ze volgend jaar maar thuislaten) Onderweg zie ik mijn vrouw en twee vrienden die naar de wedstrijd zijn komen kijken. Ik zwaai nog even en schiet vervolgens van de weg af de berm in; Dat moeten we maar niet meer doen!!

 

 

Ik trap en trap, in afwachting van het leed dat komen gaat: Wanneer halen Wim en Wim me nou toch in?

 

image009 image011

Wim D.                                                                               Wim B.

Voel ik daar hun hete adem in m’n nek? Hebben ze een verkeerde afslag genomen? Moeten ze wachten bij de spoorwegovergang? De onzekerheid maakt dat ik alleen maar harder ga fietsen. Na drie rondjes (43 km – 1 uur 16 minuten) hebben ze me nog niet ingehaald en begeef ik me richting het dorpsplein om te wisselen naar het lopen.

Wat een luxe!! Op het dorpsplein neemt de organisatie je fiets aan zodat ik direct kan doorlopen op zoek naar mijn schoenen, dat scheelt weer tijd. Zo gemakkelijk gaat het echter niet want vers van de fiets voelt het alsof ik een rollator nodig heb……. Na de nodige opstartproblemen begin ik aan de 2 rondjes die we moeten lopen. Het parcours gaat vanaf het plein 2,5 km richting het watergemaal en vervolgens dezelfde route terug. Prettig omdat je onderweg dus de overige deelnemers ziet waaronder mijn fanatieke teamgenoten. Eerst Wim D. op de voet gevolgd door Wim B. en Jos. Niet ver daarachter Peter en tenslotte wederom een Jos.  Er is volop publiek aanwezig en onderweg is er de nodige verzorging met water en sponzen. Ik ga op voor de tweede ronde en hoop dat ik de voorsprong op de beide Wimmen kan vasthouden.  Het vertrouwen stijgt als ze me op 7,5 km nog niet te pakken hebben en ik schakel nog een tandje bij voor de laatste 2,5 km. De temperatuur en mijn hartslag zijn inmiddels tot een hoogtepunt gestegen. Terug op het plein draai ik dankbaar af richting de finish (Lopen 10,2 km – 47 minuten) waar Wilfred en Els, die al klaar zijn met de 1/8, me al staan op te wachten.  Mijn debuuttijd van 2:21:20 overtreft ruim mijn verwachtingen en ik neem  de medaille en een lekker drankje in ontvangst. Nu is het wachten op de rest. Jos heeft de turbo aangezet en heeft Wim D. en Wim B. nog ingehaald. Vervolgens komen Peter en Wim B. gebroederlijk over  de finish en hekkensluiter vandaag is Jos Meeuws.

 

image013 image015

 

 
1/4 triathlon: 1/8 triathlon:
Michiel Hoeben 2:21:20 Wilfred van Heugten 1:20:25
Jos Meeuws 2:31:05 Els de Vries 1:30:10
Wim Driessen 2:32:05
Wim Breugelmans 2:38:10
Peter Maas 2.38:10
Jos Meeuws 3.12.05

 

Nadat alle spullen weer bij elkaar zijn gekrast gaan we voor de beloning: friet en de grootste softijs die ze hebben.

 

image017 image019

Al met al: Mooi weer, goede organisatie, lekker gesport, goed gezelschap, goeie friet en softijs, en het belangrijkste: eindelijk gefinisht. Vanaf heden is startnummer 13 my lucky number!