Rockman Swimrun 11 juli 2015

Verslag: Sjaak Stevens

En toen moest ik nog een verslagje schrijven van een wedstrijd die ik al meer dan een maand geleden gedaan heb.

Een wedstrijd die ik niet eens volbracht heb !

Vorig najaar stelde mijn training’s compaan en goeie vriend Lennert voor ons in te schrijven voor de Rockman Swimrun.. een behoorlijk zware race in een fjord niet ver van Stavanger.

In deze wedstrijd moet je alles bij elkaar 10 keer zwemmen  6 km in totaal en 10 keer lopen 35 km, 2500 hoogtemeters

Mijn plan voor dit jaar was eigenlijk om niks te doen, misschien hier en daar een makkelijk wedstrijdje waar je niet  veel voor hoefde te trainen.

De afgelopen drie jaar moest ik hier telkens vroeg in het jaar in ’t slechte weer al aan de bak, om voor de Celtman te trainen die altijd in de laatste week van juni plaatsvond , en daar had ik nou efkes geen zin in.

Maar voor deze wedstrijd wou ik graag een uitzondering maken.

Hij stond al op mijn lijst en je hoefde er niet te fietsen, dus dat scheelde al veel kilometers kou lijden in het voorjaar.

Alles goed en wel dus, als je er dan ook maar vol voor gaat.. en je begrijpt het al ..doordat ik in mijn kop al half bij een jaartje niksen zat, trainde ik wel goed en ook voldoende maar dat is niet goed genoeg voor zo’n wedstrijd..

Daarbij kwam ook nog dat ik twee dagen voor de race bij een heel kort loopje in mijn losse veter haakte en op mijn bek ging, met een stijve knie tot gevolg.

Maar ja, daar laat je de wedstrijd niet voor schieten.. dus Lennert en ik op vrijdag 10 juli samen als team, want je moet alles met z’n tweeën doen, richting Stavanger om ons te melden voor de briefing voor iets wat voor ons volkomen nieuw was..

Dat het niet alleen voor ons nieuw was maar ook voor vele andere atleten, bleek wel de volgende dag toen we op de boot zaten die ons naar de startplek zou brengen.

Buiten een paar orginele swimrun wetsuites met korte pijpen om makkelijker te kunnen lopen, hadden de meeste atleten gewone suites met zelf afgeknipte pijpen.. zo ook wij..

Verder waren er van allerhande verzinseltje en uitvindingen van hulpmiddelen die er waren toegestaan in de wedstrijd.

Omdat het een afwisseling is van zwemmen en lopen, en je niet de hele tijd je schoenen uit en aan doet plus dat je nog meer mee te nemen hebt dus een rug of heuptasje bijhebt, mag je zwemmen met peddels,  zwemflippers en drijvers (drijvers tot bepaalde afmetingen).

Op naar de start dus in de prachtige Lysefjord.. Daar aangekomen  springen we met een mooie morgenzon van de boot in het frisse water en zwemmen naar een inham in de fjordwand waar de startplek is.

Het is een fantastische plek waar je zonder boot of te zwemmen nooit zal komen..

Het startsignaal wordt gegeven en zo zwemmen we, elk team met een lijn aan elkaar verbonden , de eerste afstand.

Alles zit in het begin nog op een kluit, dus als we voor ’t eerst uit het water komen is het file, ook bij het vervolg in de looproute waar we een smalle klim op moeten.. Daarna verspreid het veld zich.

Van hier gaat het na het brakke water van de fjord naar het drinkbare van het eerste meer.. we konden in principie hier al het water drinken, behalve bij een meer waarin we ook niet mochten zwemmen omdat er een paar dagen van te voren “een dooie eland was uitgevist !

Na een paar keer dwars door een meer te zijn gezwommen kwamen we bij de touristisch welbekende  Preekstoel hut, (1:36:29) dat is de plek waar de touristen hun auto neerzetten om vandaar naar de beroemde Preekstoel te “wandelen”.

Wij deden het iets sneller dan de gemiddelde tourist.. (2:31:59) en ook het uitzichtmoment wordt door ons effe haastig afgewerkt !

Deze touristenroute liepen we weer voor een gedeelte terug om op een gegeven moment van de route af te wijken en over een geitenpad de bush in te gaan.

Verder gaat het met klimmen dalen zwemmen en klauteren,  het is een ruig parcours met kaal gelopen boomwortels en verschillende delen over rotsblokken zo groot als koelkasten waar je niet mis moet stappen en ertussen schieten.

Ik begon de dag al met een stijve knie en die werd er niet beter op, ik kon ‘m niet goed buigen bij hoge stappen en bij het afstappen van hoge plekken dus ik gebruikte hem automatisch als het gestrekte been bij het afstappen.

Kortom ik werd steeds langzamer en qua inhoud ging het ook alsmaar minder.. maar dat laatste was niet zo gek in dit terrein op deze afstand.

Op ongeveer twee derde van de race was aan de andere kant van de fjord een cutoff point waar we binnen negen uur moeten zijn.

Met aan onze kant onder andere nog een zeer koude zwem in de lengte van de fjord langs de kust, komen we bij de voorlaatste post voor de oversteek, waar ons verteld wordt dat we nog een uur en vijfenveertig minuten hebben om het cutoff point te halen.

We moeten hiervoor ongeveer zeven kilometer lopen en 1700 meter zwemmen dwars over de fjord.

Lopen moeten we over asfalt maar wel met een stevige klim in het begin… maar omdat het op asfalt is hoef ik m’n voeten niet zo hoog op te tillen, dus het is minder lastig voor mijn knie .

Maar omdat ik er ondertussen redelijk doorheen zit gaan we afwisselend wandelen en lopen..

We halen nog twee teams bij tot we weer bij de fjord zijn voor het zwemmen dwars erover… ruim anderhalve kilometer in koud water met een lichte stroming wordt ons verteld, waar we rekening mee moeten houden..

We hebben een goed focus punt aan een groot wit gebouw aan de overkant dus daar gaan we..

Bij het laatste stuk lopen had ik me helemaal leeg getrokken, maar gek genoeg heb ik daar bij het zwemmen dan weer geen last van, ik kan stevig doortrekken met m’n peddels.. maar na een tijd in het koude water wordt het voor ons beiden toch zwaarder, en als we dan eindelijk aan de andere kant aantikken krijgen we te horen dat we uit de wedstrijd liggen..

We hebben de limiet op bijna 10 minuten gemist, dus we mogen het laatste deel van de wedstrijd niet afmaken.

Dat zou overigens beginnen met een klim op een trap van 4444 treden, daarna nog een paar ijskoude meren om dan weer terug naar de plaats te komen waar wij nu waren.

Maar helaas, niet voor ons.

Een flinke teleurstelling voor ons beiden,  ..we staan rillend op de kade met een deken om ons heen en je hebt het nog niet meteen door..

De cutoff plek is dus ook meteen de zelfde plek als de finish , dus hier zijn ook al onze spullen naartoe gebracht.. en er staat bovendien een hottub, waar we dan ook zo snel mogelijk in gaan zitten, ….heel langzaam, want het water was erg warm zeg maar heet…

Als we weer bijgekomen zijn en aangekleed, gaan we gezellig bij het feestje zitten van alle aanwezigen bij de race en zien we het ene na het andere team binnenkomen.

Als we de volgende dag weer naar huis rijden hebben we bijde iets van, dit is nog geen afgedane zaak…

Al was zelfs het gedeelte dat wij gedaan hadden opzich al fantastisch om te doen , ..je wilt altijd een wedstrijd goed afmaken..

De weken daarna heb ik nog met een flinke ontsteking in m’n knie rondgelopen, dus toen was ik gedwongen om aan m’n sabbatsjaar te beginnen.

Conclusie van dit alles, …voor zo’n wedstrijd moet je je voor de volle honderd procent voorbereiden,  …niet aan beginnen met een blessure (al denk je er ter zijner tijd altijd heel anders over),  ..en last but not least, niet over je veters struikelen !!

Ha det bra allesamme

http://www.rockmanswimrun.com/