Triathlon Het Groene Woud, Oirschot  2 juli 2022 

Verslag: Marte Timmermans

Vandaag stond de 1/8 op het programma van Henk, Els, Wilfred, Anne en ikzelf Marte. De start was pas om 18.15 dus er was genoeg tijd voor de debutanten om zich zenuwachtig te maken: de eerste triathlon voor onze ster der Quadrathlon Anne en de eerste voor mij als eindelijk Punderman-lid. Els was blij om er na haar blessureleed er weer bij te zijn. Ruim op tijd vertrokken we richting Oirschot zodat we het hele reilen en zeilen van te voren goed konden bestuderen.  De spulletjes lagen allemaal klaar en ondertussen waren Ton en Michel met dochters ook gekomen om ons extra support te geven. 

Het parcours was geweldig leuk: Zwemmen (575m) in het Wilhelminakanaal, Fietsen (20km) autovrij richting Henks kazerne en lopen door het prachtige centrum van Oirschot waar het gezellig druk was en de terrassen vol zaten. We hadden er allemaal veel zin in om het kanaal in te gaan en te gaan knallen. Watertemperatuur was 23 graden, geen wetsuit en een lijn midden in het kanaal: Het lag dus goed vol en achteraf vertelde Henk dat het ook erg druk was tegen de startlijn. Er waren er dus meer die er zin in hadden. Bovendien zagen we dat het deelnemersveld redelijk sterk was. Van te voren probeerde ik in te schatten waar ik zelf het beste kon starten zodat ik op mijn eigen tempo kon zwemmen en niet teveel opgehouden zou worden. Daar kwam de eerste 100 meter dus helemaal niks van terecht. Het leek wel op een potje Japans worstelen in het water, maar uiteindelijk lag ik waar ik wilde zijn en kon lekker doorzwemmen. 

Na de wissel sprongen we op de fiets voor 2 ronden van 10 km. Deze was autovrij en alleen maar rechtdoor met het keerpunt bij de kazerne en geheel door de Oirschotse Heide. Daardoor kon iedereen lekker tempo maken. Voor Wilfred en mij is zwemmen het beste onderdeel wat tot gevolg heeft dat we tijdens het fietsen door  veel mensen ingehaald worden. Dat begon al toen ik amper het Parc Fermée had verlaten: Anne had een super wissel en rende me met haar fiets voor het MyLaps meetpunt al voorbij. Henk heb ik helemaal niet kunnen zien want die reed gemiddeld 39 km/uur. Zelf haalde ik aangemoedigd door Ton en Michel de 30 gemiddeld en zat ik er lekker in. 

De wissel na het lopen ging al een stuk beter en we vertrokken richting het centrum van Oirschot waar we 2 ronden door het centrum liepen. Eerst de brug over en daarna kwamen we door allerlei gezellige straatjes waar het vol stond met toeschouwers. Ook de terrassen zaten vol en zelfs een dweilorkest zorgde ervoor dat we allemaal gingen zweven. Els genoot zoals altijd van haar wedstrijd, aangemoedigd door de speaker die omriep dat ze de oudste deelneemster was maar toch pas 40 jaar! Wilfred was sowieso lekker op dreef want dit was z’n derde triathlon binnen een maand. Henk kwam, ondanks een lichte blessure, uiteindelijk als 5e man over de finish en Anne tijdens haar allereerste triathlon als 7e. Een mooie prestatie! Zelf was ik erg tevreden. Werd ik in Berkendonk tijdens het lopen nog door alles en iedereen ingehaald, nu kon ik op het laatst nog extra gas geven en er nog een eindsprintje uithalen. Bij de finish wachtte de beloning: water en een medaille.  

Natuurlijk waren we allemaal vol van onze eigen prestatie maar toch ook van de organisatie en de sfeer van dit evenement. We hebben ons dan ook voorgenomen om volgend jaar nog meer Pundermannen mee te nemen naar deze wedstrijd. Lekker dichtbij, compact, goed georganiseerd en heel veel sfeer! 

Uitslagen:
Triathlon Het Groene Woud | Oirschot | 02-07-2022 (mylaps.com)