Triathlon het groene woud

Verslag: Evi

Op zaterdag 1 juli was het dan zover, we gingen met een grote groep (15 mannen en vrouwen) naar triathlon het groene woud in Oirschot. Ik deed zelf mee met de 1/8e triathlon. We verzamelden rond 15.00u bij Rian voor nog een lekker en snel kopje koffie en hete thee. Na wat passen en meten met de fietsen vertrokken we richting Oirschot. De groep pundermannen en vrouwen die met de kwart meededen waren al vertrokken richting Oirschot. Na wat omrijden kwamen ook wij uiteindelijk aan bij de plek van bestemming. Het leek alsof er ieder moment een stortbui naar beneden zou komen dus hadden we nog maar snel ons regenjasje aangedaan.

Alles gereed maken voor de wisselzone

Bij de aanmelding werden we gebrandmerkt en maakten we ons klaar voor de wisselzone. Met de aankomende stortbui in het vooruitzicht was er nogal wat discussie over hoe we de schoenen het beste neer konden zetten. Plastic zak erop, schoenen op de kop of toch een handdoek erop. Uiteindelijk had iedereen zijn eigen manier gevonden en konden we kijken hoe de pundermannen en vrouwen het er bij de kwart vanaf brachten. Al snel zagen we Stefhanie aan komen zwemmen, gevolgd door Addy en Jos. Na wat aanmoedigingen gingen ze door met het fietsonderdeel. Toen was het tijd om de eerste groep van de kwart aan te moedigen. We zagen als eerste Dirk terug komen van het fietsen en op zijn gemak ging hij de wisselzone in om zich voor te bereiden op het looponderdeel. Vervolgens kwam Bart van de fiets en hij was in een flits de wisselzone ook weer uit. Ook Anne ging snel door de wisselzone en vervolgde haar weg naar het looponderdeel. Daarna kwam ook Wim van zijn fiets af en bereide zich rustig voor op het looponderdeel. Johri kreeg helaas last van hoofdpijn en kon zijn triathlon niet afmaken.

Bart met zijn super snelle wissel

Toen werd het toch ook echt tijd om ons (Henri, Wilfred, Els, Peter, Rian, Marte en ik) voor te bereiden op de start van de 1/8e triathlon. Het was de grootste startgroep van de dag dus we moesten even kijken waar we het beste in het water konden starten. Ik hoopte dat ik achter Marte kon zwemmen en had vooraf al gevraagd of ze voor mij wilde starten. Gelukkig voor mij wilde Marte ook liever rechts starten en kon ik achter haar aan zwemmen. Vervolgens vond één van de mannen die bij ons voorin het water lag het nog nodig om te vermelden dat we beter wat verder achterin konden starten, want vooraan lagen alleen de ‘snelle’ mensen. Na de mannen met het hoge testosteron gehalte voor te laten (we wilde graag heel uit het water komen), zijn we vervolgens gestart met onze triathlon.

Het zwemonderdeel

Het zwemmen begon erg chaotisch, maar gelukkig had ik Marte voor me zwemmen en hoefde ik alleen maar op haar gelakte nagels te letten. Na het eerste keerpunt kregen we wat meer ruimte en ging Marte er als een speer vandoor. Eenmaal bij de kant aangekomen zag ik Marte al in de wisselzone. Ik ging zo snel als ik kon naar mijn fiets. Gelukkig lag mijn helm dit keer wel goed en had ik hem in 1 keer goed opgezet. Vervolgens ging ik door naar het fietsonderdeel. Ik had geen idee hoeveel vrouwen er voor me zaten, maar ik wist dat ik er wel een aantal in moest halen. Op het begin fietsten we met heel veel mensen bij elkaar en was het erg lastig om mijn plek te vinden en een goed tempo aan te houden. Na het eerste keerpunt ging het gelukkig wat beter, maar het bleef druk. Wilfred kwam ik al snel tegen en ook Jos was nog lekker aan het fietsen. Verder was ik te veel gefocust op de vrouwen die ik nog in moest halen. Soms moest ik wat harder trappen om weer wat ruimte te krijgen en een andere keer weer inhouden omdat degene die mij had ingehaald langzamer ging fietsen. Uiteindelijk had ik ook de laatste vrouw van de 1/8e in zicht en ben ik haar net voor het einde van het fietsonderdeel nog voorbij gegaan. Vervolgens ging ik weer zo snel als ik kon door de wisselzone om mijn weg te vervolgen naar het looponderdeel. Omdat ik wat te hard had gefietst moest ik iets rustiger beginnen met het lopen. Eenmaal in het centrum hoorde ik ‘eerste vrouw’ en wist ik zeker dat er niemand meer voor mij zat. Stefhanie was intussen lekker bezig met haar looprondes voor de kwart en ze zag er nog erg fris uit. Bij het keerpunt van het lopen kon ik dan eindelijk zien hoe ver ik voor lag op de nummer twee en dat was helaas niet zo heel ver. Ik moest dus versnellen. Ik vroeg me af of dat er nog wel in zat, maar ik ben toch maar gaan versnellen, het was namelijk maar 5 kilometer. Helaas zag mijn concurrente er ook nog erg fris uit en ik dacht die gaat mij vast kei hard voorbij in de laatste ronde. Ondertussen kwam ik ook wat andere Pundermannen en vrouwen tegen en ik probeerde ze nog een beetje aan te moedigen, al moest ik al mijn energie steken in het lopen. Bij ieder keerpunt keek ik weer hoe ver ik voor lag. Helaas bleef het verschil elke keer ongeveer gelijk. Voor mijn gevoel liep ik half dood te gaan, terwijl concurrente er nog steeds fris uit zag. Er zat niets anders op dan de tweede ronde nog harder te gaan lopen, anders kwam ze me sowieso voorbij. Bij het laatste keerpunt zag ik dat ik nog steeds dezelfde afstand had, dus het leek erop dat ze toch niet meer zo fris was als ze eruit zag. Anne stond nog in de laatste bocht en riep ‘20 meter heb je maar!’. Toen wist ik dat ik nog even alles moest geven wat ik nog in me had. Dus zo hard als ik kon liep ik naar de finish. En ja het was toch echt gelukt, eerste vrouw! Addy stond me op te wachten met een overheerlijk sportrankje en vervolgens druppelde ook de rest binnen.

1e plek op de 1/8e bij de vrouwen

Al met al was het een erg leuke dag waar iedereen weer een mooie prestatie heeft neergezet. Zo had Jos bijna precies zijn opgegeven tijd gehaald (zelfs nog iets sneller met een eindtijd van 3:09:00). Anne hoopte met 1 seconde Michel te verslaan, maar dat was helaas niet gelukt (er komt nog een revanche). Wel een super goede eindtijd en 6e bij de vrouwen (2:28:46)! Stefhanie had ook een hele mooie tijd voor haar eerste kwart triathlon en veel sneller dan ze zelf had opgegeven (2:45:17). Daarbij had ze de 5e en 1e wisseltijd bij de vrouwen! Bart was vooral blij met zijn super snelle wisseltijden (4e en 6e wisseltijd) wat hem bracht op een eindtijd van 2:26:34. Dirk had zijn tijd wel heel precies ingeschat en was erg snel met een tijd van 2:16:24 (geschat was 2:16:32). Wim had zijn wissels rustig aan gedaan en kwam uit op een tijd van 2:38:54. Addy was ook blij met zijn prestatie en had een eindtijd van 2:33:11. Bij de 1/8e triathlon waren ook erg mooie tijden. Marte had het super goed gedaan, met volgens mij een pr op het lopen en fietsen, en kwam binnen op (1:25:37). Ook Els had goed haar best gedaan met een tijd van 1:36:33. Rian was erg precies met schatten van haar eindtijd en kwam op een eindtijd van 1:29:48 (geschatte tijd was 1:29:30). Henri die als doel had de triathlon lopend te finishen heeft dat ook gedaan en is gefinisht met een tijd van 1:23:11. Peter was ook al erg precies met zijn schatting en kwam uit op een eindtijd van 1:17:09 (opgegeven tijd was 1:17:30). Wilfred was erg snel bij het zwemmen en had de 5e zwemtijd! Hij kwam uit op een eindtijd van 1.21.49. Ik was zelf vooral blij met mijn fietstijd en kwam uit op een tijd van 1:10:20. Al met al een erg geslaagde triathlon met allemaal mooie prestaties. Helaas waren er geen prijzen per leeftijdscategorie, anders hadden we vast meer prijzen binnen gehaald!

Groepsfoto na de finish (Bart, Dirk, Addy en Johri waren helaas al naar huis)

Triathlon Het Groene Woud | Oirschot | 01-07-2023 (mylaps.com)