WK OD voor militairen

Verslag Henk Ruijssenaars

Wat een week, wat een ervaring.

Het Wereld kampioenschap Olympic distance (OD) triathlon voor militairen (Met de profs /ITU-WTC-Long distance)

Het was mijn eerste eerste Wk voor militairen en ik wist niet precies wat ik er van kon verwachten. Eenmaal geland in de zinderde hitte van de Spaanse badplaats Aguilas, zijn we op de sneltrein gestapt.

Van briefing, opening ceremonie, trainen om het lichaam weer te activeren na de lange reis, tot verkennen van het parcours wat speciaal was aangelegd voor het WK. Na de briefing werd dan ook al snel duidelijk dat het niveau van de concurrentie erg hoog was, dit door de bekende namen binnen het internationale triathlon veld die aanwezig waren.

Zoals ik al zij, had ik niet echt verwachtingen voor de wedstrijd, maar bij aankomst wordt snel duidelijk dat het heel zwaar ging worden door de hitte, de hoogtemeters van het parcours en de concurrentie. Door de chef de equipe zijn de snelste van de ploeg opgesteld voor 2 wedstrijden de OD individueel en de Mixed relay waaronder ik dus ook viel.

Donderdag stond de Olympic distance: 1,5km zwemmen 40 fietsen en 10 km rennen op het programma. Het was intussen al lekker warm geworden en daardoor was de zee ook opgewarmd tot boven de 21 graden. Dit hield in dat er niet gezwommen mocht worden met wetsuit, daardoor zouden de wat slechtere zwemmers hier een nadeel van kunnen hebben, waaronder ik.

Na het zwemonderdeel ben ik rap op de fiets gesprongen, om aansluiting te krijgen bij een groepje, om vanuit daar de inhaal slag te kunnen maken naar voren. Een klein uurtje later kwam ik van de fiets en kon ik het laatste gedeelte afronden, de 10 km. Om met een eindtijd van 2uu11 te finishen.

Ondanks de blessure die ik had aan mijn schouders, ben ik toch kunnen starten. Ik ben dan ook erg tevreden met het resultaat. en heb alles kunnen geven wat er op dit moment in zat.

44ste overal tijdens de OD triathlon van de 90 deelnemers  en 2e Nederlander, dit is best speciaal aangezien je nu niet start na de profs, maar onderdeel bent van de profs tegelijk in 1 veld, waar je normaal nooit met deze klasse mee mag doen ITU/WTC.

De dag erna was er geen rust, maar de wekker die ging weer om 0500, dit om je klaar te maken voor de team relay, een zeer snelle wedstrijd waar ieder team 2 mannen en 2 vrouwen opstelt die als estafette starten.

Deze wedstrijd is kort maar erg heftig 300m zwemmen 5km fietsen en 1,7 rennen. Dit allemaal gebeurt ongeveer voor de snelste in 15a 17m minuten tot andere die er 23 minuten over doen..

Je gaat gelijk in het rood en hersteld niet meer tijdens de wedstrijd. Deze vorm van wedstrijd was nieuw voor het WK maar is bij iedereen erg goed bevallen.

Door de snelheid is het heftig maar ook spectaculair. We hebben  met deze wedstrijd dan ook het WK afgesloten met een 11e plek op de team relay en in het algemene klassement zijn we 8ste geworden als team.

Met deze resultaten waar we allen erg blij, we hebben een super week gehad waarin we nieuwe internationale vriendschappen hebben kunnen maken en veel plezier hebben gehad.

Overal dus zeer tevreden als atleet van de nationale militaire ploeg, maar ook leuk als lid van Punderman triathlon groep uit Asten Nederland te mogen vertegenwoordigen op dit internationale strijdveld.

Nu ga ik  herstellen en klaar maken voor het Nederlands Militair kampioenschap over 2 weken en voorbereiden op volgend jaar, het WK in Frankrijk.