Zandvoort: 12-06-2022.

Verslag: Dirk van de Ven

Punderman on tour: DTS GrandPrix Zandvoort.

06.30 uur vertrek naar de Dutch Triatlon Series GrandPrix Zandvoort. Een Olympic Distance wedstrijd bestaande uit 1,5 km zeezwemmen, 40 km F1 circuit fietsen en 10 km offroad om het F1 circuit rennen.

In Zandvoort aangekomen werd het mij snel duidelijk dat het geen NTB wedstrijd is. Gemoedelijk, supporters in de transitiezones. Gezelligheid. Top!

Spullen klaargelegd in de 2 transitiezones, 1 nabij het strand (van zwem naar fiets) en 1 in de Arie Luyendijkbocht op het F1 circuit (van fiets naar loop).

Zwemmen:

11 uur de zwem start met vooraf briefing.

“750 m richting Zandvoort keren en dan weer terug. Windkracht 4, eb, veel zandbanken en tegenstroming op de terugweg. Golven zijn 2,5 meter hoog. Uhm, succes en geniet ervan!”

Inderdaad het was een heftige tocht, flinke golven, veel zandbanken, diverse mondspoelingen en slecht zicht. Na het keerpunt om de waterscooter, wel een fijn tweede stuk gezwommen. Een hel(s)e ervaring rijker. Mijn eigen meting kwam op 1911 meter uit.

Uit het water lopen met de flinke golven was een hele belevenis. De route naar Transitie 1 bestond uit; het strand over, de duin op, om de T-zone heen en in de T-zone weer geheel terug lopen naar de fiets die 50 meter voor de Bike-out stond. Al met al bijna 500 meter! Pak uit, helm op, schoenen aan, startnummer om en al de overige spullen netjes in een vuilniszak achterlaten.

Fietsen:

Fietsen op hét F1 circuit van Nederland. 1 aanloopronde en 8 volledige rondjes racen op 2 wielen, aangedreven door een lichamelijke motor. Prachtig asfalt, mooie bochten en alles volle bak fietsen. Remmen niet nodig. Je ziet het bijna niet op TV maar wat een hoogteverschillen zitten erin. Alleen het rechte stuk is “vlak”, de rest alleen maar op en af. Door de Tarzanbocht gevlogen begint een lichte klim over de Gerlachbocht naar het mooiste punt op de route. De Hugenholzbocht is fantastich, je duikelt naar beneden om daarna op volle snelheid tegen een muurtje van 18% op te moeten klimmen. Deze bocht loopt verder omhoog naar de Hunserug en de Slotemakersbocht. Dus blijven klimmen à 3-4%.

Richting de Mastersbocht komt de tegenwind in het spel. Nog even wind in de rug om dan vol de wind op kop te krijgen. Vanaf bocht 10 tot de Hans Ernst bochten is het omhoog en wind tegen. Volle bak ertegenaan! Heerlijk. Voor bocht 13 ligt de tijdmat, PIEP, nog 8x en dan T2 in! Maar de befaamde Arie Luyendijk bocht volgt nog. Een helse oplopende kombocht. Inhalen betekent een metertje hoger fietsen dan jouw medestrijder, om dan de kom af te zakken en een dot snelheid mee te pakken om op het rechte stuk op de grote plaat volle snelheid te halen. Joepie nog 8 keer!

De hele tijd genoten van de fijne wegen, de mooie bochten en het klimwerk. Aanrader, niet met de auto of motor maar gewoonweg op de fiets over het parcours!

Lopen:

Tijdens ronde 7 van het fietsen, toch een snelle gedachte naar het laatste gedeelte van de triatlon. Een beetje sparen voor het hardlopen, toch? NOT, gewoon volle bak doorgetrokken en het lopen zien we wel.

Na 300 meter aanhobbelen het eerste klimmetje langs de Tarzanbocht. Compleet in het rood, zware benen etcetera! Positief blijven en aan het hardlopen blijven, niet gaan wandelen. Gelukt! 200 meter verder de volgende duin, aiaiaiai. En weer de volgende en de volgende. Wat we op de fiets tegenkwamen, komen we nu weer tegen! Ffe niet genieten…

Het is een prachtige gravelroute rondom het circuit. Al rondkijkend (afleiding doet wonderen) toch in een lekker ritme gekomen. Geen toptijd voor vandaag, maar proberen te genieten van de omgeving. Eerste ronde was hels, daarna een “relaxte” 2e ronde gelopen. Achteraf toch wel van genoten, vooral ook omdat de omgeving zo mooi is.

Statistieken:

 Afstand (km)Tijd (u:m:s)Gem. tempo 
Zwemmen (zee)1.500.33.472.15 / 100m 
Fietsen38.701.00.4838.2 km/h 
Lopen900.46.125.04 / km 
Eindtijd OD(Inclusief 2x transitie)02.26.08
  • 41e van de 619 deelnemers aan de OD.
  • 40e van de 516 mannelijke deelnemers aan de OD.
  • 14e van de 143 mannen in mijn leeftijdscategorie 40-49.

Tot de volgende!

Groet,

Dirk van de Ven.